Konopljina semena BIO, oluščena in neoluščena

Home / Konopljina semena BIO, oluščena in neoluščena

Konopljina semena, oluščena in cela, so eden najbolj popolnih virov beljakovin.

BIO konopljina semena (oluščena ali neoluščena) so popoln vir esencialnih maščobnih kislin (omega-3, omega-6, GLA), beljakovin, vitaminov in encimov, ter veljajo za semena z najvišjo hranilno vrednostjo nasploh. Seveda pa ni le hranilna vrednost tista, ki naredi semena konoplje tako posebna; ponujajo nam številne blagodejne učinke na telo in zdravje – med drugim spodbujajo izgubo prekomerne telesne teže, ter uravnavajo raven holesterola.

Konoplja, tisočletja stara rastlina, od 20. stoletja pa po krivici zapostavljena zaradi prepovedi marihuane, je bila že od nekdaj prisotna v zdravilstvu in na jedilniku vseh družbenih slojev. Evropska unija že nekaj let podpira pridelavo konoplje v industrijske in prehrambene namene, saj ima skoraj vsak del rastline industrijske konoplje uporabno vrednost. BIO konopljina semena (oluščena ali neoluščena, cela) spodbujajo izgubo prekomerne teže, pripomorejo k hitrejšem okrevanju bolezni ali poškodb, znižujejo holesterol in krvni tlak, zmanjšujejo vnetja, itd …

Konopljina semena so eden najbolj popolnih virov beljakovin. Zakaj jih je priporočljivo uživati?

Konopljino seme je produkt opraševanja moške in ženske rastline konoplje. Vsako seme konoplje vsebuje genski zapis (karakteristike) starševskih rastlin, kateri določa višino rastline, morebitno odpornost na bolezni in zajedalce, velikost cvetov in koreninskega sestava, vsebnost kanabinoidov, … Ker pa imajo vsa konopljina semena skorajda enake zahteve za kalitev, rast in cvetenje, je genski zapis najpomembnejša lastnost za vzgojo zdrave rastline.

Konopljino seme je ovito v lupino, kar onemogoča vdor vlage in zraka. Zdravo seme lahko prepoznamo po svetlo do temo rjavi barvi s temnejšimi lisami, ki se z rahlim pritiskom med prsti ne poškoduje. V lupini semena se skriva zaloga hranilnih snovi ter kalček, ki nosi genski zapis. Ko konopljino seme vzklije, iz njega najprej “pokuka” bela koreninica, kmalu za tem se skozi zemljo prebije tudi kalček. Šele po nekaj dneh se pojavijo pravi konopljini listi in kalček postane sadika. Ta faza rasti traja med 3 in 6 tedni, med katero se razvija koreninski sistem. Ko se konopljine korenine dovolj razvijejo, se rast znatno pospeši. Nastopi čas opraševanja. Moška rastlina konoplje opraši cvetove ženske rastline, v katerih se razvijajo semena.

 • Znižujejo raven LDL holesterola
 • Znižujejo krvni pritisk
 • Izboljšujejo kardiovaskularne funkcije
 • Izboljšujejo delovanje imunskega sistema
 • Povečujejo energijo in metabolizacijo
 • Lajšajo menstrualne krče in simptome PMS
 • Zmanjšujejo vnetja in simptome artritisa
 • Spodbujajo regeneracijo mišic
 • Prva pomoč pri težavah lasišča in suhi koži

Konopljina semena BIO (oluščena ali neoluščena), za vaše zdravje.

Naša BIO konopljina semena, tako kot tudi naše BIO konopljino olje, so zaradi velikega deleža maščobnih kislin omega 3 odlična zamenjava za ribe, pri katerih so v zadnjem času skrb vzbujajoče predvsem visoke vsebnosti živega srebra in polikloriranih bifenolov. Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Prav konopljina semena vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob – v poprečju vsebujejo 35 % beljakovin, 47 % maščob in 12 % ogljikovih hidratov. V njih najdemo vse esencialne aminokisline in maščobne kisline, ki so nujno potrebne za optimalno zdravje. V prav nobenem rastlinskem viru ne najdemo toliko esencialnih aminokislin v prebavljivi različici kot prav pri konoplji – konopljina semena tako vsebujejo od 33 do 37 % popolnoma prebavljivih beljakovin, prav tako pa tudi veljajo za enega najbogatejših naravnih virov beljakovin.

Kot zanimivost naj zapišemo, da konopljina moka vsebuje daleč največ vlaknin od vseh vrst moke. Poleg vsega so konopljina semena prava zakladnica vitamina E (ki je zelo močan antioksidant), prav tako pa so tudi odličen vir mononenasičenih maščobnih kislin omega 9, ki veljajo za pravi vir zdravja. V konopljinem semenu najdemo tudi precej lecitina, ki pomembno vpliva na delovanje jeter in obnovo možganov. Lecitin večinoma sestavljata holin in inozitol. Lecitin je sicer pomembna sestavina celičnih membran vseh živih celic. Zanimivo je tudi, da je konopljino seme eno redkih vrst semen, ki vsebuje klorofil.

Luščenje in priprava semen iz industrijske konoplje

Konopljino seme (oluščeno ali neoluščeno) je polno vitaminov, mineralov, esencialnih maščobnih kislin ter beljakovin, vendar je le-teh nekoliko več v neoluščenem semenu, saj se jih kar nekaj zadržuje tudi v semenski lupini. Konopljina semena se odlično podajo k kosmičem, sadju ali solati. Lahko jih uporabimo kot dodatek smoothijem, jogurtom, testeninam, sladicam, čokoladi in raznim omakam. Konopljino seme lahko tudi popražimo ali celo nakalimo in uživamo kot sveže kalčke. Iz njih lahko pripravimo celo piškote, pecivo in kruh.

Konopljina semena z nekaj dobre volje, potrpljenja in moči, lahko oluščimo tudi doma. Potrebujemo: trdno, ravno površino, valjar, čisto krpo ali kos blaga, veliko posodo z vodo, kuhalnico ali večjo žlico, sito ali cedilo, 0,5 kg konopljinih semen. Najprej semena razporedimo po površini (razporejena naj bodo v eni plasti, tesno skupaj) in jih pokrijemo s krpo. Nato z valjarjem semena večkrat povaljamo in stresemo v posodo z vodo. Večkrat premešamo, da lupina konopljinih semen priplava na površje, medtem ko konopljini srčki (oluščena semena) potonejo. Semensko lupino ločimo in postopek ponavljamo, dokler se ne znebimo vseh lupin. Preostanek precedimo in odstranimo morebitne nečistoče. Oluščena konopljina semena so pripravljena za uporabo, lahko pa jih posušimo in shranimo za kasnejšo rabo.

Semena industrijske konoplje BIO, cela (neoluščena).

Semena industrijske konoplje BIO, oluščena.

Iz zmletih semen nastane konopljina moka.

Sušenje in skladiščenje BIO konopljinih semen – postopek

Pred skladiščenjem se mora seme industrijske konoplje sušiti dva ali več tednov na 40°C v senci. Na direktnem soncu se temperatura lahko dvigne nad 40°C, zato je sušenje v senci bolj primerno. Konopljina semena lahko sušimo tudi s prepihovanjem oz. ventilacijo v kontrolirani atmosferi. Postopek je zahtevnejši in trenutno še ni določenih optimalnih pogojev (čas, moč prepihovanja, temperatu-ra, itd.), ki bi zagotovili ciljano vsebnost vlage (7-9%). Na splošno velja, da shranjujemo v suhem in hladnem prostoru.

Atmosfero v skladišču preverjamo s termometrom in merilnikom vlage (ali pa sami ocenimo če se v prostoru nabira kondenzat). Če ugotovimo, da je prostor vlažen, ga sušimo s prepihova-njem oz. ventilacijo. Pomembno je, da je zrak suh in ima približno enako temperaturo, kot skladišče. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da prostor dodatno navlažimo.

Konopljina semena ekološke pridelave – eno najbolj hranljivih živil na svetu.

Gradbeni elementi beljakovin so aminokisline. Beljakovine so tiste, ki krepijo mišice, vezi, sklepe, organe, žleze, nohte, lase, telesne tekočine … To makro hranilo pa še zdaleč ni koristno le za tvorjenje mišic, ampak beljakovine pozitivno vplivajo tudi na boljšo vzdržljivost telesa, uravnavajo sladkor v krvi, vplivajo na delovanje kemijskih procesov v možganih, skrbijo za zdrave živce, hitrejše okrevanje in razstrupljanje. Konopljino seme je čist in popoln vir beljakovin.

Konopljina semena vsebujejo veliko vitamina B, ki pozitivno vpliva na možgane in živce ter kožo in lase, pa tudi vitamina E, ki pripomore k plodnosti. Konopljina semena ekološke predelave vsebujejo vseh osem aminokislin, ki jih človeško telo ne more proizvajati, jih pa nujno potrebuje za normalno delovanje. Olje iz konopljinih semen je bogato z maščobnimi kislinami omega 3.

PRIDELANO V SLOVENIJI

VRHUNSKA KAKOVOST

EKOLOŠKO IN NARAVNO

PRIMERNO ZA VEGANE

Kaj so esencialne maščobne kisline, kje se nahajajo, ter zakaj so pomembne?

Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano. Te maščobne kisline so nutritivne verige ogljikov z dvema ali več dvojnimi vezmi, lokacije le teh pa so izredno pomembne.

Če štejemo od konca, pri čemer uporabljamo grško črko omega (ta pomeni konec), ima omega-3 eno od svojih dvojnih vezi na tretjem atomu od zadnjega ogljika, omega-6 pa ima dvojno vez na šestem atomu od končnega ogljika. Poznamo dve skupini esencialnih maščobnih kislin, in sicer omega-3 maščobne kisline in omega-6 maščobne kisline. Med prvimi je najpomembnejša linolenska, med drugimi pa linolna kislina.

Semena konoplje, peleti konoplje, moka konoplje.

Semena industrijske konoplje v prehrani – vse od testenin, do čokolade.

V prehrani uporabljamo konopljina semena cela, luščena ali zmleta v moko. Pražena so okusen prigrizek ali dodatek mislijem, pekovskim izdelkom in solatam. Kruhu in pecivu z dodatkom konopljine moke poudarimo poseben okus po oreščkih. Semena industrijske konoplje vsebujejo 25-45 % olja, 20-25 % beljakovin, 20-30 % ogljikovih hidratov in 10-15 % prehranskih vlaknin. Konopljina semena je, zaradi visoke vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin, najbolj priporočljivo uživati surova.

Prijetno oreškasto aromo ima tudi naše hladno stiskano BIO konopljino olje, ki je brez holesterola. Olje je priporočljivo uporabljati le v hladni kuhinji, saj ni primerno za segrevanje nad 180 stopinj oziroma cvrtje. Prehranski izdelki iz konoplje so na voljo tudi v drugih oblikah – kot testenine, misliji, sladki prigrizki, bomboni in celo čokolada.

Najbolje je v prehrani uporabiti oluščena konopljina semena, imenovana tudi konopljini srčki, saj so jih lažje prežvečimo in posledično – lažje dodajamo k prehrani. Konopljina semena lahko vključite v svojo prehrano na zelo enostavne načine, na primer: nekaj žlic semen dodate v svoj smuti, uporabite jih kot posip na solati, dodate jih v testo pri peki ali pa postanejo del vaših polnozrnatih prigrizkov. Zdravilni učinki rednega uživanja konopljinih semen skoraj ne poznajo meja:

 • Izboljšujejo prebavo.

  Zaradi velike vsebnosti vlaknin in proteinov semena konoplje (luščena ali neluščena / cela) umirjajo glasne trebuščke in  nam dajejo dolgotrajnejši občutek sitosti, ki vodi k naslednjemu učinku …

 • Uravnavajo raven holesterola v krvi.

  Izgubiti nekaj kilogramov, ob vsem tem pa še biti zdrav? Med bitko z odvečnimi kilogrami, večina ljudi gleda le številke na tehtnici, ne mislijo pa na zdravje njihovega telesa. Konopljina semena nam omogočajo izgubo kilogramov na zdrav način.

 • Zvišujejo raven energije.

  Zaradi velike količine zdravih hranil, proteinov, aminokislin in vitaminov, ki jih vnesete v telo z rednim uživanjem konopljinih semen, se boste počutili polni energije, kar bo pripomoglo k povečani kvaliteti vašega življenja.

 • Uravnavajo raven sladkorja v krvi.

  Zaradi vnosa visoko kvalitetnih beljakovin v svojo dieto znižujete krvni sladkor. Kako? Uživanje beljakovin sprošča izločanje glukagona, ki deluje ravno nasprotno od insulina in znižuje raven sladkorja v krvi.

 • Uravnavajo in zmanjšujejo telesno težo.

  Zaradi občutka sitosti ne čutimo potrebe po prigrizkih. Ljudje, ki uživajo konopljina semena trdijo, da jim le ta pomagajo uravnavati željo po nezdravi hrani, ter zaradi njih v telo ne vnašajo tolikšnih količin škroba in ogljikovih hidratov.

 • Odličen vir esencialnih maščovnih kislin.

  Esencialne maščobne kisline (omega-3, omega-6 in GLA) so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano.

Izdelki iz konoplje BIO, pridelani naravi prijazno.

Že imate svojo PROMO KODO za -20% popusta na vaš prvi nakup? Vpišite svoje podatke zdaj.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaVazaj v trgovino