
Pirina moka in pira BIO, ekološka pridelava
Pirina moka in pira ekološke pridelave – čudežna žitarica, katere uporaba v prehrani sega že v pradavnino.
Eden iz izdelkov, ki nastaja na našem posestvu SONČNI RAJ je polnovredna pirina moka ekološke pridelave. Moka iz pire je znana po tem, da je kruh iz nje veliko nižji kot na primer kruh iz pšenice. Prav tako bo tudi okus malce svojevrsten. Toda verjemite mi, da ko boste poskusili, se boste z lahkoto navdušili.

Pira pod znanstvenim imenom znana kot Triticum spelta je ena izmed prvih žitaric, katere vrednost so prepoznala ljudstva že v pradavnini. Tako so jo tudi zasejala in se pričela ukvarjati s poljedelstvom. Že plemena v pradavnini so poznala njeno hranilno vrednost in kakovost. Arheologi so ugotovili, da je prav pira zaslužna za nastanek največjih civilizacij. S pričetkom poljedelstva se je pričelo tudi štetje in to je doprineslo k napredku civilizacij. V grški mitologiji je pira veljala za dar bogovom, in sicer boginji poljedelstva Demetri.
Skozi stoletja je bila pira izjemno priljubljena žitarica, zlasti zaradi svoje vzdržnosti in odpornosti. V Evropi se jo je gojilo preko 300 let, toda Združene države Amerike je dosegla komaj leta 1890. V zadnjih desetletjih smo na piro nekoliko pozabili, saj se je na tržišču pojavljalo vse več hitro pripravljene, tako rekoč umetne hrane. Na našem posestvu SONČNI RAJ pa smo to izjemno žitarico ponovno odkrili. Poglejmo si, zakaj nas prav pira izmed vseh žitaric na našem posestvu najbolj navdušuje.
Pira danes velja za čudežno žitarico.
Pira dandanes velja za t.i. »čudežno« žitarico. Pira je izredno odporna, za njo velja, da je odporna tudi proti sevanju. To vemo iz raziskav, ki so jih naredili številni znanstveniki, in sicer, da bi ugotovili, katero živilo je varno uživati zlasti po jedrski katastrofi, ki se je zgodila v Černobilu. V Černobilu je ostala prav pira nedotaknjena radioaktivnega sevanja. Rastlina izjemno zaščiti svoj plod oziroma svoje seme. To pomeni, da se bo rastlina sama regenerirala in obvarovala svoje seme. Prav ta lastnost je pripomogla, da piro poznamo in uporabljamo še danes.
Pira pa ni samo izjemno vzdržljiva žitarica, ampak ima tudi številne presenetljive zdravilne in blagodejne učinkovine. Ne bi si mogli misliti, kako lahko dejansko s prehrano vplivamo na svoje zdravje in ga tudi izboljšamo. Če si želite sprememb v vaši prehrani, ali ste podlegli hitremu tempu in stresu, in si želite živila, ki vas bo okrepilo, ali pa se preprosto želite posvetiti bolj zdravemu načinu življenja, potem je ravno pira tista nepogrešljiva sestavina, ki jo morate nujno vključiti v vaš jedilnik. Pira ima številne pozitivne in blagodejne učinke na vaše zdravje:
-
Uravnava metabolizem.
Zaradi velike vsebnosti vlaknin pira (in posledično pirina moka) umirja glasne trebuščke in nam dajejo dolgotrajnejši občutek sitosti, kar dobro dene naši prebavi.
-
Znižuje raven holesterola v krvi.
-
Izboljšuje krvi obtok.
-
Vsebuje številne minerale.
-
Žvišuje raven železa v krvi.
-
Izredno hranilna, pomaga uravnavati telesno težo.
-
Zanimivost za alergike na gluten.
-
Krepi imunski sistem.
Pira ekološke pridelave in njena hranilna vrednost.
Pira je izredno hranljiva in hitro vas bo nasitila. To je njena dobra lastnost, saj če jo boste zaužili za zajtrk v obliki kaše, do kosila ne boste posegli po nepotrebnih prigrizkih. Ena skodelica kuhane pire vsebuje: 246 kalorij, 10,67 g beljakovin, 1,65 g maščob, 51,29 g ogljikovih hidratov, 7,6 g vlaknin, 19 mg kalcija, 3,24 mg železa, 95 mg magnezija, 291 mg fosforja, 277 mg kalija, 10 mg natrija, 2,42 mg cinka, 0,2 mg tiamina, 0,06 mg riboflavina, 5 mg niacina, vitamin B (0,16 mg) in vitamin E (0,50 mg).
Sorodna žitarica piri je pšenica. Pšenico verjetno vsi poznate, saj je ena izmed najbolj uporabljanih žitaric v naših gospodinjstvih zlasti pri peki kruha. Poglejmo si, katera žitarica je v prednosti glede kakovosti in hranilnosti. V primerjavi s pšenico, pira vsebuje: nekoliko večjo vsebnost beljakovin (15,6% pri piri, 14,9% pri pšenici), nekoliko višjo vsebnost maščob (2,5% v primerjavi z 2,1%), ter manj netopna vlakna (9,3% proti 11,2%).
Na kakšne načine lahko vključimo piro v našo vsakdanjo prehrano?
V vaše vsakodnevne jedilnike lahko vključite pirino moko ali zrna cele pire. Piro lahko skuhate ali jo v obliki moke uporabite za pečenje, lahko jo pa uporabite tudi v obliki kaše. Izbira je popolnoma vaša. Pirina moka je eden izmed izdelkov, ki nastaja na našem posestvu SONČNI RAJ. Izdelujemo pa tudi pirin zdrob, ki je izredno priljubljen pri naših najmlajših. Naša glavna vizija glede obdelovanja pire je, da bi jo utekočinili in pobrali iz nje vse tiste sestavine, ki so zraven klorofila v piri in jo potem tako lahko tudi zaužili. Pira naj bo prisotna v vašem jedilniku, saj bo dolgoročno vplivala na vaše zdravje.
Kako lahko uporabite pirino moko v vaši prehrani: s pomočjo pirine moke lahko spečemo pirin kruh, piškote ali pecivo. Piro lahko uporabimo kot nadomestek za polovico vsebnosti pšenične moke v receptih za kruh – tako boste uživali v bolj zdravem kruhu. Uporabite jo lahko tudi za zgostitev omak in juh. Uporabite pa lahko tudi semena oziroma zrna cele pire. Nikoli pa ne pozabite dobro sprati zrn cele pire preden jih uporabite za kuho – kot prilogo, kot žitarice za zajtrk, v rižotah, v enolončnicah …

PRIDELANO V SLOVENIJI

VRHUNSKA KAKOVOST

EKOLOŠKO IN NARAVNO

PRIMERNO ZA VEGANE
Pira na posestvu SONČNI RAJ – zakaj in kako jo sejati?
Na našem posestvu SONČNI RAJ smo nasadili piro in se s to žitarico pričeli ukvarjati ter jo tudi pridelovati. Verjamemo, da je veliko vas že seznanjenih s piro in njenimi načini uporabe. Velikokrat se peljete mimo polja in niti ne veste, ali je posejana ajda ali pira ali ječmen. Radi bi ljudem pokazali, kako izgleda določeno žito in to je eden izmed naših naslednjih projektov. Tudi našim otrokom bi radi pokazali različne žitarice in jih zbližali z naravo, saj bodo oni tisti, ki bodo to znanje prenašali naprej.
Piro sejemo na posestvu SONČNI RAJ zelo pozno, ko se temperature spustijo že pod ničlo, saj je pira zelo neobčutljiva. To pomeni, da semena prenesejo tudi zelo ostre zime, ko se stopinje spustijo pod -20 stopinj celzija. Pira pa ima še eno dobro lastnost in to je, da se zelo razraste. Tako preprečuje rast nezaželenega plevela. Prav tako se je neradi lotijo škodljivci in prav zaradi tega je zelo priljubljena v ekološkem kmetovanju. Piro je treba požeti preden nastopi polna zrelost – kdaj je primerna za žetev boste prepoznali po klaskih. Piro žejemo v celoti, seme ločimo komaj pred pripravo. Pira je v zadnjih letih nadomestila riž, saj so znanstveniki v zadnjih letih odkrili, da riž vsebuje veliko arzena, ki je škodljiv našemu zdravju. Tako je začela pira nadomeščati priloge na naših krožnikih.
BIO pirina moka – zdrav dodatek vsakodnevni prehrani.
Eden iz izdelkov, ki nastaja na našem posestvu SONČNI RAJ je polnovredna pirina moka. Moka iz pire je znana po tem, da je kruh iz nje veliko nižji kot na primer kruh iz pšenice. Prav tako bo tudi okus malce svojevrsten. Toda verjemite mi, da ko boste poskusili, se boste z lahkoto navdušili. Pirina moka je rahlo rdečkaste barve, ima sladkast okus, ki rahlo spominja na oreške. Tudi BIO konopljina moka, ki jo pridelujemo na našem posestvu SONČNI RAJ ima okus po oreških.

Pira raste na posestvu SONČNI RAJ, ekološka pridelava, naravi prijazno.

Pirina moka - izvrsten in zdrav dodatek vsakodnevni prehrani in peki.

Pira - čudežna žitarica, katere uporaba v prehrani sega že v pradavnino.
Kaj morate vedeti, če želite peči slastne izdelke iz pirine moke?
S testom iz pirine moke je potrebno pazljivo ravnati. Dosti gnetenja bo potrebno, saj lahko pirino testo hitro razpade. Pira ne vsebuje toliko glutena, kot ga vsebuje na primer pšenica in iz tega razloga, testo iz pire ni tako prožno, saj ravno gluten daje testu prožnost. Ker pirina moka vsebuje gluten, jo lahko uporabimo kot nadomestek k deležu drugih mok, kot je npr. polnozrnata moka ali navadna bela moka. Če pečete nekaj, kar zahteva določeno strukturo – torej določeno rahlost, kot je npr. kruh ali rahlo pecivo, lahko uporabite piro, ki naj nadomesti do polovico običajne moke. Dober način, da to storite, je, da uporabite za 25% pirine moke in potem preostalih 75% navadne bele moke. Za pecivo, kot so pite (vsi vemo, kako izgleda rob od pite), lahko poskusite višji odstotek pirine moke. Pirina moka je znana po tem, da so izdelki iz njeni bolj kompaktni.
Pirino moko lahko uporabite za vse pekovske izdelke, ki bi jih lahko pripravili s katero koli drugo moko, vključno s pecivom, piškotki, kolački, vaflji, krofi in browniji. Še eden od razlogov, da je pirina moka priljubljena je, da ima dokaj močan prehranski profil. Pira ima nekoliko manj kalorij kot pšenična moka in je nekoliko višja pri beljakovinah. Moka je lahko prebavljiva, vendar je v vlaknih nižja od pšenice.
Kako speči popoln pirin kruh – zdrava izbira!
Poglejmo si preprost recept za kruh iz pirine moke, ki ne zahteva spretnosti, pripomočkov ali trendovskih sestavin. Tako ga boste lahko spekli izjemno hitro – to pa je zelo pomembno ob našem hitrem tempu življenja. Priprava traja eno uro (vključno z vzhajanjem), peči pa ga je prav tako potrebno eno uro. Sestavine: 500 g pirine moke, 300 ml vode, 5 g kvasa, 10 g soli, 40 ml olja (sončnično, celo olivno), sončnična semena (neobvezno).
Navodila: Vse suhe sestavine zmešajte z rokami. Dodajte vodo in olje ter mešajte z roko, dokler ne dobite gladke zmesi oziroma testa. Poskusite in postrgajte čim več materiala na straneh sklede. To bo preprečilo, da ne boste kasneje dobili suhih koščkov testa, ki bodo kvarila vašo gladko testo. Nanesite malo olja na roko in gladite testo v obliki krogle, dajte ga v posodo in pokrijte posodo s čisto brisačo ali folijo ter pustite na toplem 20 minut. Delovno površino namokajte in začnite na njej mesiti testo. Mesite nekaj minut, testo pa bo postajalo opazno bolj gladko in rahlo bolj prosojno. Če želite dodati semena, to storite v tem trenutku in jih razporedite skozi testo, tako da testo še naprej gnetete, dokler semena niso (grobo) enakomerno porazdeljeni.
Če pečete v pekaču, testo položite v pečico in ga pustite vzhajati približno eno uro. Pečico zagrejte na 220 ° C. Po 20 minutah odstranite pokrov iz pekača in pečico dajte na 200 ° C. Pecite še 20-30 minut. Skorja mora biti čvrsta in temno rjava. Pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga vzamete iz posode.