Ličkanje koruze, doživetje

Domov / Ličkanje koruze, doživetje
Ličkanje koruze, doživetje

POSEBNA DOŽIVETJA – doživetje ličkanja koruze

 

Naziv delavnice: DOŽIVETJE LIČKANJA KORUZE, posebna doživetja

Ličkanje, lupanje ali kožuhanje koruze, kot pravimo po raznih krajih naše domovine, je spadalo včasih med najpomembnejša jesenska opravila. Skoraj vsaka kmetija je imela posajeno koruzo, saj je bila pomembno živilo za ljudi in živali. Iz moke so pekli kruh, kuhali žgance, jo mešali z belo moko in tako prihranili nekaj pšenične. Iz koruznega zdroba pa so kuhali polento in jo zabelili z ocvirki, zraven pa za zajtrk ponudili še skodelico mleka. S takim obrokom so brez lakote zdržali do kosila. Res, zdravo so nekoč živeli, čeprav mnogi pravijo, da so bili revni.

Stoletno koruzo sejemo vsako leto tudi na Posestvu SONČNI RAJ. V jeseni, ko plodovi dozorijo, jih bomo skupaj pobrali in odpeljali domov. Družno se bomo lotili starega načina lupljenja koruze – ličkanja. Storžem koruze bomo odstranjevali liste, tistim najlepšim bomo po dva ali tri pustili, da jih bomo lahko povezali v pare in jih tako pripravili za obešanje na lesene drogove, kjer se bodo sušili čez zimo. Predvsem želimo otrokom prikazati star običaj ob katerem so se ljudje v preteklosti družili, pripovedovali zgodbe in znali ceniti povezavo, ki jo hiter tempo življenja počasi zamegljuje. Seveda ne bo na druženju manjkalo tudi tople polente ter ostalih dobrot iz domače koruzne moke. Če želite izvedeti več o o predstavljenem posebnem doživetju, vpišite vaše kontaktne podatke in obvestilo o poteku naslednje delavnice boste prejeli pravočasno na vaš spletni e-naslov.

Vas zanima? Prijavite se zdaj!