Pira in pirina moka – zgodovina

Pirina moka in pira ekološke pridelave – čudežna žitarica, katere uporaba v prehrani sega že v pradavnino. Eden iz izdelkov, ki nastaja na našem posestvu SONČNI RAJ je polnovredna pirina moka ekološke pridelave. Moka iz pire je znana po tem, da je kruh iz nje veliko nižji kot na primer kruh iz pšenice. Prav tako bo tudi okus malce svojevrsten. Toda verjemite mi, da ko boste poskusili, se boste z lahkoto navdušili. Pira pod znanstvenim imenom znana kot Triticum spelta je ena izmed prvih žitaric, katere vrednost so prepoznala ljudstva že v pradavnini. Tako so jo tudi zasejala in se pričela ukvarjati s poljedelstvom. Že plemena v pradavnini so poznala njeno hranilno vrednost in kakovost. Arheologi so ugotovili, da je prav pira zaslužna za nastanek največjih civilizacij. S pričetkom poljedelstva se je pričelo tudi štetje in to je doprineslo k napredku civilizacij. V grški mitologiji je pira veljala za dar bogovom, in sicer boginji poljedelstva Demetri.

Skozi stoletja je bila pira izjemno priljubljena žitarica, zlasti zaradi svoje vzdržnosti in odpornosti. V Evropi se jo je gojilo preko 300 let, toda Združene države Amerike je dosegla komaj leta 1890. V zadnjih desetletjih smo na piro nekoliko pozabili, saj se je na tržišču pojavljalo vse več hitro pripravljene, tako rekoč umetne hrane. Na našem posestvu SONČNI RAJ pa smo to izjemno žitarico ponovno odkrili. Poglejmo si, zakaj nas prav pira izmed vseh žitaric na našem posestvu najbolj navdušuje. Bogdan Mak, lastnik in kreator posestva SONČNI RAJ vam v tem video prispevku predstavim piro (pirino moko) – starodavno žito, ki raste na našem ekološkem posestvu SONČNI RAJ, ter njeno zgodovino. Prijeten ogled želim!

Leave a Reply

Your email address will not be published.