KJE SMO

POSESTVO SONČNI RAJ

Vodole 2,
2229 Malečnik,
Slovenija

+386 (0)51 472 554
bogdan@sonce.je

INFORMACIJE IN VPRAŠANJA

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

So v prehrani bolj priporočljiva oluščena ali neoluščena semena konoplje?

Najbolje je v prehrani uporabiti oluščena konopljina semena, imenovana tudi konopljini srčki, saj so jih lažje prežvečimo in posledično – lažje dodajamo na vsakodnevni jedilnik.

Katera je glavna razlika med industrijsko in medicinsko konopljo?

Glavna razlika med rastlinami industrijske konoplje in medicinske konoplje je v različni količini lepljive smole, bogate s kanabinoidi. Industrijska konoplja (canabiss sativa) je katerakoli rastlina iz družine canabiss, ki ima vsebnost psiho-aktivne substance THC manjšo od 0,03%. Njeno latinsko ime v prevodu pomeni “koristna konoplja”.

Kaj je konopljin cvet?

Konopljin cvet je pazljivo obran in naravno posušen vršiček jedilne konoplje (Cannabis sativa L. var. sativa). Konopljin cvet vsebuje naravno prisoten CBD, enega izmed kanabinoidov v konoplji, ki pa ne povzroča omame. Komaj smo dobro začeli odkrivati, kako zdravilna rastlina je konoplja, se je CBD že izkazal kot izjemna pomoč pri izboljšanju in odpravljanju številnih zdravstvenih težav.

 

Zakaj čaj iz industrijske konoplje uvrščamo v družino zeliščnih čajev?

BIO konopljin čaj iz cvetov industrijske konoplje pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih cvetov v vroči vodi ali mleku. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji. Zaradi tega čaj iz industrijske konoplje uvrščamo med zeliščne čaje, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Ali je uživanje BIO konopljinega čaja primerno zvečer, pred spanjem?

Pri uživanju BIO konopljinega čaja iz cvetov industrijske konoplje lahko računamo na pomiritev (deluje protistresno) in izboljšanje spanca. Vendar pa je za doseganje tega učinka konopljinemu čaju med pripravo obvezno potrebno dodati vir masti (mleko, maslo), ali kapljico našega prvovrstnega BIO konopljinega olja. Pozitivni učinek pomiritve naj bi pričeli čutiti po približno eni uri.

 

Ali je BIO konopljin čaj iz cvetov industrijske konoplje primeren za otroke?

DA, vendar v zmernih količinah. V zmernih količinah je BIO čaj iz cvetov industrijske konoplje primeren tudi za otroke. Pri njih upoštevamo polovično količino. Če je torej priporočena dnevna eko konopljinega čaja do 3 skodelice dnevno za odraslo osebo (3-krat 2,5 dl), naj otroci zaužijejo največ skodelico in pol dnevno (do 4 dl).

Zakaj so semena industrijske konoplje (skoraj) nujen prehranski dodatek?

Konopljina semena vsebujejo veliko vitamina B, ki pozitivno vpliva na možgane in živce ter kožo in lase, pa tudi vitamina E, ki pripomore k plodnosti. Prav tako vsebujejo vseh osem aminokislin, ki jih človeško telo ne more proizvajati, jih pa nujno potrebuje za normalno delovanje, izbolšujejo prebavo, pomagajo pri uravnavanju telesne teže, zvišujejo raven energije … in še mnogo več.

Kaj so esencialne maščobne kisline?

Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma in jih telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo prejeti s hrano. Poznamo dve skupini esencialnih maščobnih kislin, in sicer omega-3 maščobne kisline in omega-6 maščobne kisline. Med prvimi je najpomembnejša linolenska, med drugimi pa linolna kislina.

 

KONTAKT

NAPIŠITE NAM SPOROČILO